Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je to manga?

29. 4. 2020

Manga je japonské označení pro japonský komiks, nakreslený stylem, který se vyvíjel v Japonsku po druhé světové  válce.  Manga má ovšem mnohem delší kořeny než si myslíte. První zmínky o manze sahající do 11.–13. století.

Manga je v Japonsku velmi oblíbená a čtou ji nejenom děti, ale i dospělí a údajně pokrývá 40 % všech tištěných publikací v Japonsku. Manga se v Japonsku vydává nejdříve v časopisech po kapitolách ve kterých se nachází více sérií od různých autorů. Tomu co vytváří mangy neboli autor mangy se říká mangaka. Pokud je série úspěšná, je celý příběh vydán samostatně, jako sešit s několika kapitolami, tento sešit má vlastní název Tankóbon. Příběhy vyskytující se v manze jsou také častým námětem animovaných seriálů a filmů známých jako Anime. Na motivy úspěšných mang také občas vznikají konzolové či počítačové hry, knihy či hrané filmy/seriály.

Manga má velmi specifický styl kresby. Aneb velké oči, zvláštní tvary účesů, malé ale špičaté nosy, bubliny mají různé tvary a velikosti, často se pouřívají citoslovce, především pak zvukomalebná slova. Manga je, na rozdíl od amerických komiksů, tištěna jedinou barvou s výjimkou první strany a také se vyznačuje opačným směrem čtení, tedy zprava doleva.